Hoito-ohjeet

Undulaatin hoito-ohje

Undulaatti

Undulaatit ovat lemmikkeinä pidetyistä linnuista ehkä tunnetuimpia. Niiden suosion syynä saattaa olla, että ne ovat melko pieniä, erittäin kauniin värisiä ja voivat oppia puhumaan. Undulaattien keskimääräinen elinikä on 12-14 vuotta, mutta ne saattavat elää jopa 20-vuotiaiksi.

Hankinta

Undulaatteja on myytävänä eläinkaupoissa lähes aina. Ennen linnun ostoa on syytä tarkistaa, ettei samassa häkissä ole ollut sairaita lintuja. Undulaatit ovat seurallisia ja siksi niitä tulisikin hankkia aina vähintään kaksi. Koiraat erottaa naaraista siitä, että nuorilla koirailla nokan vahanahka on vankempi ja sinipunertavampi kuin naarailla. Aikuisten naaraiden vahanahka on ruskehtava, kun taas koiraiden on voimakkaan sininen.

Häkki

Häkki ei saisi koskaan olla pyöreä. Undulaatin häkin tulee olla mahdollisimman suuri, koska ne lentelevät mielellään. Sinne tulee sijoittaa ruokakuppi, vesiastia, jodia sisältävä kalkkikivi ja orsia. Orret sijoitetaan ruoka- ja juomakuppien lähelle, ei kuitenkaan aivan niiden yläpuolelle. Orsien tulee olla niin paksuja, etteivät linnun varpaat yllä niiden ympäri. Häkin koosta riippuen sinne voi sijoittaa myös puunoksia, peilejä ynnä muita leluja. Undulaateilla on oltava häkissään myös kuppi, jossa on linnunhiekkaa, koska ne tarvitsevat sitä ruoansulatukseen.

Häkki olisi hyvä sijoittaa esimerkiksi pöydälle, koska linnut tuntevat olonsa turvallisemmaksi korkeammalla. Lintuja ei saisi altistaa vedolle tai auringon pahteelle. Häkin pohjalle voi laittaa sanomalehtiä, jolloin siivous on helpompaa.


Ruokinta

Undulaatteja ruokitaan yleensä seoksella, jossa on kanariansiemeniä ja hirssiä. Seosta tulee olla jatkuvasti kupissa tarjolla, koska undulaatin aineenvaihdunta on nopea. Undulaatin pitäisi saada päivittäin jonkin verran tuoreruokaa. Undulaateille maistuvat muun muassa persilja, pinaatti, porkkana, voikukanlehdet ja mansikka. Undulaatit pitävät myös paljon omenan- ja päärynänlohkoista. Ruokaa ei saa antaa suoraan jääkaapista vaan sen on oltava huoneenlämpöistä. Syömättä jäänyt tuoreruoka tulisi poistaa häkistä.

Undulaateille on suositeltavaa antaa aina silloin tällöin vitamiineja. Nestemäistä tai jauhemaista vitamiinivalmistetta sekoitetaan raikkaaseen juomaveteen. Kalkkikiven antaminen undulaatille on niin ikään hyvä asia, sillä kalkkikivi sisältää luuston kehittymiselle ja höyhenten muodostumiselle välttämättömiä aineita.


Hoito

Undulaattien häkki kannattaa peittää yöksi pyyhkeellä, silloin linnut pysyvät hiljempaa yön yli. Häkki tulisi siivota parin päivän välein. Älä käytä puhdistuksessa ikinä pesuainetta! Vesi tulisi vaihtaa kerran päivässä. Siemenkupit olisi hyvä täyttää vähintään kerran viikossa.

Undulaattien olisi hyvä päästä lentelemään häkistään päivittäin. Ikkunat on peitettävä ja muutenkin varmistettava, ettei huoneessa ole esimerkiksi myrkyllisiä kukkia. Undulaatteja tulee suihkutella pari kertaa viikossa  vedellä. Kynsien ollessa kovin pitkät niitä on lyhennettävä.

Muokattu keskiviikkona 01. kesäkuuta 2011 klo 13:26