Hoito-ohjeet

Seeprapeipon hoito-ohje

Seeprapeippo

Seeprapeippoja on pidetty jo kauan lemmikkeinä ja ne ovat melko helppohoitoisia pieniä lintuja. Niistä on jalostettu useita eri värimuunnoksia Seeprapeipot elävät noin 8-10 vuotta.

Hankinta

Seeprapeipot viihtyvät parhaiten suurissa parvissa ja siksi niitä tulisikin hankkia aina useampia. Niitä saa eläinkaupoista, koska ne ovat melko yleisiä lemmikkilintuja. Samassa häkissä ei kannata pitää kovin monta koirasta, koska ne saattavat nahistella keskenään. Naaraan erottaa koiraasta siitä, että naaraalla on vaaleampi nokka eikä rinnassa ja kyljissä ole kuviointia. Poikasten nokka on kuitenkin aina tumma.

Häkki

Seeprapeipot ovat vilkkaita lintuja ja siksi niiden häkin tulisi olla mahdollisimman suuri. Häkkiin tulee sijoittaa ruokakuppi, vesiastia, jodia sisältävä kalkkikivi ja orsia. Orret sijoitetaan ruoka- ja juomakuppien lähelle, ei kuitenkaan aivan niiden yläpuolelle. Orsien tulee olla niin paksuja, etteivät linnun varpaat yllä niiden ympäri. Häkin koosta riippuen sinne voi sijoittaa myös puunoksia, peilejä ynnä muita leluja. Jos lintujen halutaan pesivän, häkkiin sijoitetaan myös pesäpönttö. Seeprapeipot kylpevät mielellään ja häkkiin voi laittaa vesiastian sitä varten. Häkissä tulisi myös olla kuppi, jossa on linnunhiekkaa, koska linnut tarvitsevat sitä ruoansulatuksessa.  Häkki olisi hyvä sijoittaa esimerkiksi pöydälle, koska linnut tuntevat olonsa turvallisemmaksi korkeammalla. Lintua ei saisi altistaa vedolle tai auringonpaahteelle. Häkin pohjalle voi laittaa sanomalehtiä, jolloin häkin siivous helpottuu huomattavasti.

Ruokinta

Ruokavalioon kuuluu peipoille tarkoitettu siemenseos. Niille on hyvä antaa silloin tällöin myös idätettyjä siemeniä. Tavallisimpia idätettäviä viljansiemeniä ovat kanariansiemenet, hirssi, kaura ja vehnä. Sen lisäksi niiden tulee saada päivittäin vaihtelevaa viherravintoa. Syömättä jäänyt tuoreruoka tulisi poistaa häkistä.

Hoito

Seeprapeippojen häkki kannattaa peittää yöksi pyyhkeellä, sillä silloin linnut ovat yön aikana hiljempaa. Häkki tulisi siivota parin päivän välein ja vaihtaa samalla vesi. Siemenkupit olisi hyvä täyttää vähintään kerran viikossa. Häkki ja muut tarvikkeet tulisi pestä kuumalla vedellä ja harjalla (älä käytä pesuainetta!) vähintään kerran kuussa.

Muokattu keskiviikkona 01. kesäkuuta 2011 klo 13:29