Hoito-ohjeet

Neitokakadun hoito-ohje

Neitokakadu

Yleistä

Neitokakadu eli nymfi parakiitti kuuluu keskisuuriin papukaijoihin. Lajin kotimaa on alunperin Australia vaikka nykypolvet ovat jo vuosikymmeniä eläneet ja lisääntyneet vankeudessa. Australiassa elää silti yhä villejä neitokakadu yhdyskuntia. Värejä tunnetaan useita mm; normaali harmaa, vaalean ruskehtava kaneli ja valkokeltavivahteinen lutino, kuvioina ovat harlekiini ja helmiäinen.

Neitokakadu voi elää jopa 15 - 20 vuotta. Se on lemmikkinä hyvin sosiaalinen, kaipaa seurustelua ja virikkeitä. Aktiivinen aika linnuilla kestää aamusta iltaan, pieniä lepohetkiä on pitkin päivää. Lintu on mukautuvainen ja sopeutuu yleensä omistajansa rytmiin. Neitokakadu voi oppia puhumaan tai matkimaan ääniä, mutta linnun tulisi olla tällöin yksin ja viettää runsaasti aikaa ihmisten seurassa. Linnut viihtyvät erittäin hyvin myös pareittain, eikä ihminen koskaan voi täysin korvata toista lintua.

Häkki ja sisustus

Neitokakadulle tulisi hankkia tilava häkki, kooltaan noin 60 x 80cm, mieluummin pitkä kuin korkea malli. Em. häkki on sopiva kahdelle linnulle. Pinnaväli tulisi olla parakiitti tai undulaatti kokoa.

Luonnon orret ovat käytössä parhaimpia, sillä niiden paksuus ja kaltevuus vaihtelee. Näin linnun jalat saavat levätä ja kynnet kuluvat tasaisemmin. Orsiksi soveltuu kuumapesty ja harjattu paju, omenapuu tms. puhtaalta paikalta kerätyt oksat. Häkkiin on hyvä laittaa omat tukevat kipponsa siemenille ja täysravintopelleteille sekä muille lisäruoille. Sijoita kipot alas, näin siivottavaa on vähemmän. Juomapullo tulee sijoittaa niin, että vesi on linnulle helposti saatavissa ja hoitajan nopeasti vaihdettavissa.

Häkin pohjalle voi laittaa sanomalehteä tai Mörtti Röpöä, joka on pienilastuinen haapahake jota saa eläinkaupoista. Mörtti Röpöä on linnun mielestä kiva kaivella ja siihen jäävät myös höyhenet kiinni sulkasadon aikaan – se on siistiä ja kätevää, käytössä hyväksi todettua.

Kivoja toimintaleluja linnulle ovat keinut, häkin katolle rakennettavat orret ja köydet, räplättävät ketjut ym. Moni yksinäinen lintu voi ilahtua kovasti peilistä. Toisaalta peilistä voi tulla myös pakkomielle, jos lintu kiintyy kuvajaiseensa lujasti eikä kaipaa enää ihmistä seurakseen. Jos lintu joutuu olemaan paljon yksin, suosittelen lämpimästi kaverin hankkimista.

Häkin sijoitus huoneessa

Linnut ovat herkkiä vilustumaan ja arkoja vedolle. Paras paikka häkille onkin pienellä pöydällä huoneen valoisassa nurkassa, ei aivan ikkunan vieressä josta lintu voi saada vetoa. Lintu myös tuntee olonsa turvallisemmaksi nurkassa, josta on näkymä koko huoneeseen. Häkkiä ei kannata laittaa oven viereen, sillä näin lintu pelästyisi aina sinun tullessasi huoneeseen. Keittiö ei sovi myöskään linnun sijoituspaikaksi, sillä paistinpannusta haihtuvat teflonhöyryt ovat linnuille hengenvaarallisia!

Häkin voi peittää yöksi etenkin kesällä. Talvella monet linnut nukkuvat jo hämärän tullessa. Etenkin koiras saattaa laulaa auringon noustessa ja laskiessa. Naaraan ääntely on enemmän pientä kujerrusta. Lintu on terve ja iloinen kun se laulaa, joten olkaamme iloisia näistä luonnonäänistä.

Ruokinta

Neitokakadut ovat persoja ruoalle ja sen kautta ne kesyyntyvät ja sopeutuvat parhaiten uuteen kotiin. Linnun ruokavalio koostuu pääosin viljasta. Perusruokana tarjotaan siemenseosta (parakiitti) ja/tai täysravintopellettejä) jotka on valmistettu eri lintulajien tarpeiden mukaan. Omille linnuilleni syötän sekä siemeniä että täysravintopellettejä.

Siemensekoitusta tai pellettejä tulee olla aina riittävästi linnun saatavilla, sitä kuluu noin 1½-2 dl viikossa. Tarvittavia lisäravinteita ovat voimaruoka, nokka- eli kalkkikivi sekä kalkkirouhe. Muita suositeltavia herkkuja ovat mm: hirssintähkät, siemenkellot, muut jyvätangot ja Vitagraft kuivattu hedelmä/vihannes-sekoitus.

Päivittäin olisi hyvä tarjota jotain tuoretta, esim. vihanneksia voi antaa rajoituksetta: kiinankaali, vihreä salaatti, sekavihannekset, pinaatti, kurkku, tomaatti ja porkkanaraaste… Hedelmiä ja marjoja rajoitetusti päivittäin: omena, banaani, päärynä, luumu, mansikka, mustikka.. Liha- ja maitotuotteita noin kerran viikossa: keitetty kananmuna, mieto juusto, raejuusto, jogurttia…

Kiellettyjä ja vaarallisia ruoka-aineita linnuille ovat: Avokado, suklaa, suola, sokeri, (suolaiset ja makeat herkut) karkit, alkoholi yms. Älä sijoita huoneeseen huonekasveja, joiden epäilet olevan myrkyllisiä.

Seurustelua ja vapautta

Kun lintu on silmäillyt huonetta riittävästi, noin parin päivän ajan, sen voi antaa tulla häkistään ulos. Lintu voi lentää aluksi holtittomasti ja tehdä pakkolaskuja, mutta muutamassa päivässä se oppii mihin olisi hyvä laskeutua. Häkin katto on usein tuttu laskeutumispaikka. Myös kaikki korkeat paikat kiehtovat lintuja ja tarjoavat mainion näköalan huoneeseen. Lentoharjoitukset voivat olla vaarallisen näköisiä ja haavereitakin voi sattua, joten valvo lintua ainakin ensimmäisinä viikkoina. Parasta toki olisi, jos voisit aina valvoa mitä töyhtöosasto tekee… linnut kun voivat keksiä mitä hölmömpiä juttuja - ollen vaaraksi itselleen.

Käsittely on hyvä aloittaa seuraavasti. Ota lintu sormellesi häkin päältä, juttele sille. Aluksi lintu voi lentää karkuun, mutta lopulta se tulee kyllä sormellesi. Tuntiessaan olonsa turvalliseksi sormella se siirtyy olkapäällesi ym. lähtee seikkailemaan huoneeseen. Häkki on linnun koti jossa sen tulee saada olla rauhassa, älä koskaan yritä pyydystää sitä häkistä.

Tärkeä muistaa! Vapaana pito huoneessa on turvallista vain, jos ikkunat on aina peitetty verhoilla. Ovet ja ikkunat on aina oltava kiinni linnun jaloitellessa, ettei se karkaa muualle. Karkaaminen tai ikkunaan lentäminen on lintujen surma. Tästä ei voi liikaa varoitella. Tarkasta myös huoneen muut vaaranpaikat, terävät esineet, sähköjohdot, kynttilät, myrkylliset kasvit, akvaario, eläimet yms. ennen linnun irti päästämistä.

Sana oppimisesta

Linnut oppivat äänteiden lisäksi myös ymmärtämään mikä on sallittua ja mikä kiellettyä. Linnun tulee silti olla kesy ja luottaa ihmiseen täysin, ennen kuin voit asettaa sille toivomuksia. Sinun tulee myös olla johdonmukainen sääntöjen kanssa, kerran sallittu paikka on aina sallittu. Jos et halua esim. kukkiasi pöngittävän tai taulujen päälle laskeuduttavan, kiellä lintuasi sanomalla EI. Jos sana ei kuulu tai tehoa, vie lintu pois kielletystä paikasta. Jos kukkien kimpussa ollaan monista kielloista huolimatta, laita lintu hetkeksi häkkiinsä. Näin lintu oppii, että vapaana ollessaan kannattaa noudattaa tiettyjä sääntöjä. Olen käyttänyt omien lintujeni kanssa myös kieltoa HUS, joka tarkoittaa että ”nyt paras poistua nopeasti sieltä missä olet”. Oppiminen ei ole aina täydellistä, mutta riittävän toimivaa. Lintu osaa jos viitsii.

Alkuohjeet uudessa kodissa

Häkki ja tarvikkeet tulisi laittaa valmiiksi ennen linnun tuloa. Laita häkki paikalle, jossa se tulee olemaan, jotta uutta tulokasta ei tarvitsisi siirrellä ja järkyttää lisää alkupäivinä. Siirrä lintu häkkiin ja anna sen olla rauhassa muutaman tunnin, ennen kuin aloitat varovaisen tutustumisen. Kun lintu pääsee taas jaloilleen, se ottaa kontaktia ihmiseen.

Lintu voi olla alkupäivät peloissaan ja arka, se saattaa sähistä töyhtö pystyssä ja vältellä ihmistä. Tämä on kuitenkin pian ohimenevää, sillä neitokakadut ovat perusluonteeltaan uteliaita. Joskus poikaset voivat pelästyä muuttoa niin, että ne ryhtyvät nälkälakkoon. Tarkkaile siis alussa lintusi syömistä ja juomista.

Muokattu sunnuntaina 05. kesäkuuta 2011 klo 14:44